Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A B a l a t o n
  2012-07-30 12:31:03, hétfő
 
   
  A Balaton legszebb tájai!
Írta: Kertvarázs magazin |
Olvasóink értékelése: / 7
ElégtelenKitűnő
,,Sohasem felejtem el azt a pillanatot, amikor ezt a tündérországot megláttam...Megálltam, mintha a lábam gyökeret vert volna."

Eötvös Károly szavai ezek, de mondhatná bárki, aki megpillantja a ,,magyar tengert". A Balaton kétségkívül Magyarország egyik legkedveltebb üdülőhelye. Lankás dombok, finom borok otthonául szolgáló szőlőskertek, illatos mezők, vadregényes erdők, kedves emberek és kéken csillogó víztükör, ameddig a szem ellát. A vízparti pihenés mellett, érdekes programok, látnivalók várják az odalátogatókat a Balaton menti településeken. A környéken található történelmi és kulturális emlékek, kerékpáros és vízi túrák, népi hagyományok, a természet csodái és gasztronómiai ínyencségek, borkülönlegességek vonzzák az érdeklődőket a térségbe. Tegyünk hát egy képzeletbeli túrát a Balaton körül, ahol mindenki garantáltan megtalálhatja kikapcsolódást ígérő úti célját!



Első megállóhelyünk a fiatalok által ,,az északi part Siófokjaként" is emlegetett Balatonfüred. Az egykor ,,görög falu" nevet viselő látványosság gazdát cserélt, s ma már Sundance Park néven fut. A rengeteg magyar, szórakozni vágyó fiatal mellett még annál is több külföldi látogat el Magyarország e két igényes, nyári szórakoztató központjába, hogy kieressze a gőzt, s átadja magát az életérzésnek, melyet ,,balatoni nyár" jelzővel illetünk. Balatonfüred szépen rendezett strandjai mellett érdemes ellátogatni a Balaton-Felvidéki Nemzeti Parkban található Lóczy-barlanghoz, ahol a túrázni vágyók változatos oldás formákkal és a hegyet felépítő vékony réteges mészkőfalakkal ismerkedhetnek meg.




Következő megállóhelyünkig nem kell sokat utazni. Tihany, a Balaton egyetlen félszigete, amelyről közvetlen kompjárat indul a déli parton található Szántódra, és vissza. Tihany kétségkívül a Balaton ,,gyöngyszeme". Legfőbb látványossága a tihanyi Bencés Apátság, melynek alapítólevele a magyar nyelv első írásos emléke. Az apátág egész évben kiállításoknak és hangversenysorozatoknak ad otthont. Ha már Tihanyban járnak, nem feledkezhetnek meg az elbűvölő Babamúzeumról sem, mely több mint négy évtized gyűjtőmunkájának eredménye. Létrehozói napjainkban szenvedéllyel gyűjtik a babákat, akár öreg házak padlásairól is, így olyan kultúrtörténeti kincsek birtokosai lettek, melyek páratlanok a világban. A babákat eredeti ruhájukban láthatják az odalátogatók, kiegészítve a korabeli játékokkal, felszerelésekkel, melyek által életre kel a régmúlt.




A Balaton nyugati része felé tartva szép, tiszta strandok várják a pancsolni vágyókat, Balatonakaliban, Zánkán, Révfülöpön, Badacsonytomajon. Útközben a történelmi múltat idéző szigligeti várrom képe tárul az utazó szeme elé, mely IV. Béla királyunk török ellen emelt végvárrendszerének fontos részét képezte. Innen már nem kell sokat utazni Balatonedericsig, ahol a kis faluba érve az Afrika Múzeum és állatkert tárul szemük elé. A múzeum alapítója a három afrikai gyűjtő utat megjárt Dr.h.c.Dr. Nagy Endre, akinek legfőbb vágya volt, hogy ,,egy csepp Afrikát" csempésszen Magyarországra.




Neki köszönhetjük, ezt a mesés helyet, és többek között a keszthelyi Festetics-kastélyban található trófeagyűjtemény hazahozatalát is. Tovább haladva Balatongyörökre érünk, ahonnan mesés pompában látszik a ,,Koporsó-hegy", melynek lankás oldalait megkövesedett lávaoszlopok, szőlőskertek, s tucatnyi régi pincesor díszíti. A vidék első lakói időszámításunk előtti években a rómaiak voltak, akik szőlőkerteket telepítettek a területre. Nekik köszönhetjük, hogy a helyiek élete évezredek óta összefonódik a szőlőtermesztéssel és borgazdálkodással. A helyiek úgy vélik, hogy boraikban ,,a kialudt vulkánok tüze ég tovább'. Olyan borkülönlegességeket kínál ez a vidék, mint a testes Szürkebarát, a lágy Olaszrizling, a könnyű Ottonel Muskotály, a Chardonnay vagy a harmonikus savakkal rendelkező Sauvignon Blanc. A finom boroknak köszönhetően egyre komolyabban ápolják a borkultúrát, a nagy szüreti fesztiváloknak, borheteknek már hagyománya van.

Következő megállóhelyünk Vonyarcvashegy, melynek fő látványossága a Szent Mihály domb, melynek tetején a legenda szerint a halászok csodás megmenekülésének emlékére emeltek kápolnát. A kilátás innen is, mint a Balaton megannyi magasan fekvő pontjáról egyszerűen pazar, az utazó hamar a szívébe zárja a vidéket, s soha ki nem engedi onnan.




Elérkeztünk a Balaton nyugati sarkához, Keszthely városához, melynek kiemelkedő jelentőségű műemléke a Festetics-kastély. A kastély minden évben több kulturális eseménynek ad helyet, hiszen a dísztermen kívül, önálló kongresszusi központtal és színházzal is rendelkezik. A műemlék leghíresebb lakója Festetics György volt, aki könyvtári szárnyat építetett a kastélyhoz, s 52 ezer kötetes gyűjteményével létrehozta Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtárát, mely a Helikon nevet viseli. A kastély híres látogatója volt többek között Berzsenyi Dániel költő, aki a helyet ,,kis magyar Weimar"-nak nevezete. Napjainkban a kastély 500 éves pincerendszerében kap helyet a Balatoni Borok Háza, mely borkóstolóval egybekötött tárlatvezetést kínál az érdeklődőknek, de itt található még a modellvasút kiállítás is, Európa egyik legnagyobb terepasztalával. A kastély mellett azonban még számos látványosságra bukkanhatnak, mint a Népviseletes Babamúzeum, a Marcipán Múzeum és Cukrászda, a Rádió és Televízió Múzeum, de a strandokról sem szabad megfeledkezni. A város három stranddal várja a fürdőzni vágyókat, melyek a Városi-, Helikon- és Libás strand nevet viselik.

A Balaton északi partján tett körutazásunk itt a végéhez ért. Lássuk hát, mit tartogat számunkra a napsütéses déli part, a fiatalok kedvence!

A ,,déli part" elnevezés hivatalosan Balatonvilágostól Balatonberényig tart, jóval kevesebb látnivalóval északi társánál. Ezt a tájegységet főként a gyermekes családok választják, hiszen a víz itt lassan mélyülő, egyenletes partszakaszokkal gazdagított. A déli szakasz fővárosa, a fiatalok kedvenc nyári üdülőhelye, Siófok, melynek fő szezonja a Coke Club megnyitásától egészen annak zárásáig. Ezt a nevet hallva valamennyiünkben más és más emlék elevenedik fel. Új barátságok, szerelmek szövődnek, egy igényes helyen, ahová mindenki újra és újra visszatér. Szó mi szó, egy valami biztos: Siófok a nyár fővárosa.

Siófok mellett persze más hely is van, ahol érdemes megfordulni. Ilyen például Balatonszárszó, amiről már általános iskolában megtanultuk: itt vesztette életét híres költőnk, József Attila. Aki itt jár, keresse hát fel a József Attila Emlékházat, s tegye tiszteletét a költőóriás előtt, aki életének utolsó napjait töltötte ebben a panzióban. A XX. század egyik legnagyobb költőjére fotók, iratok, kéziratmásolatok, művészeti alkotások emlékeztetnek.




Ha már Balatonszárszó és Siófok körül járunk, látogassunk el a Zamárdiban található Tengeri akváriumhoz és a szántódpusztai uradalmi majorsághoz is. A majorsági épületegyüttest 1995-ben Európa Nostra-díjjal tüntették ki, mint a magyar agrártörténet hű őrzőjét, mely számos látnivaló mellett a kikapcsolódni vágyóknak is megfelelő úti cél lehet. Megismerkedhetünk helytörténeti emlékekkel, láthatunk cselédlakásokat, kocsiszíneket és ménesistállókat is.

Mindezen felül azt hiszem bátran állíthatom, hogy a balatoni körutunk csúcspontja lehet a Fonyódon található Kripta-villa, melyet Abrudbányai-Rédiger Ödön 1941-ben építetett, elveszített szerelme emlékére. Ennek fő része a márványból készült nászi szoba, ahol a két szerelmes szobra, örökre egymás karjaiban forr össze. A legenda szerint, ha két szerelmes itt jár, s ágy felett megfogják egymás kezét, szerelmük örökké tart majd.

A ,,magyar tenger" minden magyaré, és minden magyarnak látnia kell egyszer az életében.

Eötvös Károly idézettel indultunk képzeletbeli körutunkra, zárjuk is le azzal: ,,Egyszer láttalak életemben, de mintha mindig ismertelek volna, amióta élek. Úgy érzem, mintha a szívemhez nőttél volna."


Szerző: Plóza Mónika

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Címkék: megmenekülésének, trófeagyűjtemény, balatonedericsig, badacsonytomajon, kéziratmásolatok, partszakaszokkal, gyűjtőmunkájának, felszerelésekkel, megállóhelyünkig, valamennyiünkben, ménesistállókat, terepasztalával, cselédlakásokat, balatonberényig, épületegyüttest, kultúrtörténeti, balatonakaliban, elégtelenkitűnő, balatongyörökre, balatonszárszó, látványosságra, odalátogatókat, fesztiváloknak, mészkőfalakkal, magyarországra, ismerkedhetnek, feledkezhetnek, kiállításoknak, időszámításunk, szántódpusztai, megállóhelyünk, gyűjteményével, vonyarcvashegy, kikapcsolódást, tárlatvezetést, tündérországot, tündérországot megláttam…, lábam gyökeret, szem ellát, vízparti pihenés, környéken található, természet csodái, képzeletbeli túrát, fiatalok által, északi part, egykor „, rengeteg magyar, túrázni vágyók, hegyet felépítő, déli parton, tihanyi Bencés, magyar nyelv, Eötvös Károly, Sundance Park, Balaton-Felvidéki Nemzeti Parkban, Bencés Apátság, Afrika Múzeum, Nagy Endre, Ottonel Muskotály, Sauvignon Blanc, Szent Mihály, Festetics György, Berzsenyi Dániel, Balatoni Borok Háza, Népviseletes Babamúzeum, Marcipán Múzeum, Televízió Múzeum, Balatonvilágostól Balatonberényig, Coke Club, József Attila, József Attila Emlékházat, Európa Nostra-díjjal, Abrudbányai-Rédiger Ödön, Plóza Mónika,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Alázat  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Hiányzik  Sokan azt tartják  Akarat  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Jónás Tamás – Végtelen b...  A sors  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Paul David Tripp Április 20  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png férfi  Szép estét kedves látogatóimna...  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Sokan azt tartják  Minden harmadik...  Leonardo da Vinci gondolata  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Sokan azt tartják  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Elköszönt  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Alázat  Alázat  Esti kép  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Lóhere  Tavaszi kép  Garai Gábor - Takarítás  Neked tudnod kell  Alázat  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Csak a fogyatkozás látható  Az engedelmesség miért nem vál...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Kaffka_Margit  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Örülök, hogy látlak!  Németh László tollából 
Bejegyzés Címkék
tündérországot megláttam&#8230, lábam gyökeret, szem ellát, vízparti pihenés, környéken található, természet csodái, képzeletbeli túrát, fiatalok által, északi part, egykor &#8222, rengeteg magyar, túrázni vágyók, hegyet felépítő, déli parton, tihanyi Bencés, magyar nyelv, apátág egész, elbűvölő Babamúzeumról, babákat eredeti, korabeli játékokkal, pancsolni vágyókat, történelmi múltat, utazó szeme, múzeum alapítója, három afrikai, csepp Afrikát&#8221, mesés helyet, vidék első, rómaiak voltak, helyiek élete, kialudt vulkánok, testes Szürkebarát, lágy Olaszrizling, könnyű Ottonel, harmonikus savakkal, finom boroknak, nagy szüreti, legenda szerint, halászok csodás, kilátás innen, utazó hamar, szívébe zárja, kastély minden, dísztermen kívül, műemlék leghíresebb, kastély híres, helyet &#8222, modellvasút kiállítás, kastély mellett, város három, fürdőzni vágyókat, napsütéses déli, fiatalok kedvence, tájegységet főként, gyermekes családok, déli szakasz, fiatalok kedvenc, nevet hallva, igényes helyen, valami biztos, nyár fővárosa, költőóriás előtt, szántódpusztai uradalmi, majorsági épületegyüttest, magyar agrártörténet, kikapcsolódni vágyóknak, balatoni körutunk, márványból készült, szívemhez nőttél, megmenekülésének, trófeagyűjtemény, balatonedericsig, badacsonytomajon, kéziratmásolatok, partszakaszokkal, gyűjtőmunkájának, felszerelésekkel, megállóhelyünkig, valamennyiünkben, ménesistállókat, terepasztalával, cselédlakásokat, balatonberényig, épületegyüttest, kultúrtörténeti, balatonakaliban, elégtelenkitűnő, balatongyörökre, balatonszárszó, látványosságra, odalátogatókat, fesztiváloknak, mészkőfalakkal, magyarországra, ismerkedhetnek, feledkezhetnek, kiállításoknak, időszámításunk, szántódpusztai, megállóhelyünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2890
  • e Hét: 26521
  • e Hónap: 42921
  • e Év: 164794
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.